Om ernæringsterapi

I ernæringsterapien tas det utgangspunkt i at sykdom kan være ubalanser forårsaket av feil kosthold, næringsmangler, ugunstig miljø og livsstil. Ved å gjøre forandringer på disse områdene kan en bidra til reversering i forbindelse med kronisk sykdom. Råd om kosthold og relevante tilskudd gis med utgangspunkt i analyse av symptombilde og eventuelle biokjemiske tester.

 

Konsultasjoner

Når du har booket din første time får du tilsendt en bekreftelse av avatalen og et kartleggingsskjema. Dette fylles ut og returneres før første konsultasjon. Dette brukes til å gjøre en forhåndsanalyse av ditt kosthold og livvstil i sammenheng med din tilstand. Har du satt av tid til grundig utfylling av dette, så har vi det beste utgangspunkt for å snakke om veien videre under selve konsultasjonen.

Første konsultasjon varer opptil 90 minutter. Her gjennomgås også skjemaet som du fylte ut. Med utgangspunkt i din situasjon og dine mål legges det opp til endringer i et tempo som passer for deg.

Fokus under konsultasjonen

 • Fordøyelse; tarmhelse, næringsinntak, næringsopptak
 • Matvarevalg; mest mulig ren, ubearbeidet blodsukkervennlig mat
 • Livsstilsvalg; det er ikke bare maten som påvirker blodsukker og fordøyelse. Hvordan stress, søvnmangel og fysisk aktivitet påvirker helsen blir også viet oppmerksomhet.
 • Kosttilskudd - for korrigering av ubalanser

Etter konsultasjonen får du på e-post

 • Oppsummering av samtalen
 • Informasjon og tips om matvarer og relevante tilskudd
 • Kom-igang-oppskrifter

Tester

Det kan være nyttig og motiverende å følge opp endringer ved at du tar prøver hos fastlege og eventuelt hos andre både før du starter med endringer og underveis.
Eventuelle utgifter til tester vil komme i tillegg til ernæringsterapi/kostholdsveiledning.

Matintoleranser

Kanskje er det mistanke om allergier og/eller matintoleranser som hindrer deg i å oppnå din beste helse. Dette kan avdekkes ved testing eller ved å fjerne matvarer over tid for så å forsiktig gjeninnføre disse. LES MER

Oppfølging

 • For motivasjon og fokus og for å kunne gjøre justeringer underveis
 • Gjennomgang av evt. prøvesvar
 • Via telefon/skype/SMS
 • Rabatt ved kjøp av pakke med flere konsultasjoner

Bestill time

Ta kontakt for bestilling av timer og evt. testmateriale. Konsultasjonene gjennomføres via telefon/skype. Dermed kan du motta veiledning fra hvor du vil, uten å bruke ekstra tid og penger på å reise.

Priser

Disclaimer

Innholdet på denne websiden, tilhørende sider i sosiale media eller annet materiale er ikke evaluert av autorisert helsepersonell og er kun ment som informasjon. Innholdet er ikke ment for å diagnostisere, behandle, kurere eller forebygge sykdom. Lesere oppfordres til å foreta egne undersøkelser og ta beslutninger i samarbeid med lege. Enhver endring av medikamentbruk må gjøres i samråd med lege.

 

Affiliate Links

Denne websiden kan inneholde linker til samarbeidspartnere hvor det vil kunne mottas kompensasjon. Dette blir i tilfelle angitt. Det anbefales kun produkter i tråd med hva forfattere på denne websiden går god for.

 

Copyright

Ingen deler av denne publikasjonen skal reproduseres, overføres eller selges i noen form, uten skriftlig forhåndsgodkjenning av forfatter. Ethvert innhold, bilder som tekst, skal ikke republiseres eller distribueres, med eller uten finansielle fordeler, uten skriftlig tillatelse fra forfatter.

 

Blir du syk av maten?

Det kan hende du har intoleranse eller allergi mot en eller flere matvarer. Maten du spiser kan påvirke hvordan du har det, både fysisk og mentalt. Ubehandlet matintoleranse kan gi grunnlag for betennelser og en rekke fysiske og psykiske plager.

Mange med matintoleranser opplever å få mer energi når matvarer som har virket belastende på kroppen fjernes fra kostholdet. Etter en viss tid kan du, avhengig av type intoleranse/allergi, forsiktig gjeninnføre matvarer du reagerte på.

Nedenfor finner du et utvalg symptomer som kan komme av at du har spist mat du ikke tåler. Dette er kun eksempler, og er ikke en utfyllende liste.

magesmerter

utflod

gulping

eksem

luftavgang

astma

irritabilitet

rennende nese

rastløshet

hyppig nysing

depresjon

kronisk tretthet

leddsmerter

hodepine

muskelsmerter

migrene

PMS

væskeopphopning

Ved stress eller når en spiser ensidig og næringsfattig kan kroppens evne til å produsere mavesyre og enzymer som bryter ned maten nedsettes. Dette gjør at matpartikler bare blir delvis nedbrutt og kroppen klarer ikke å nyttiggjøre seg disse. Har en samtidig lekk tarm, det vil si økt gjennomtrengelighet i tarmveggen, vil de delvis nedbrutte matpartiklene kunne komme over i blodbanen og forårsake immunreaksjoner.

70-80% av immunforsvaret er forbundet med tarmhelsen. Kunstige tilsetningsstoffer i mat og drikke, inkludert konserveringsmidler, kan bidra til ubalanse i tarmfloraen slik at immunforsvaret reagerer unormalt og produserer antistoffer mot mat en normalt skal tåle. Tilsetningsstoffer som hemmer bakterievekst hemmer og forstyrrer også den naturlige bakteriefloraen. Det kan bidra til ubehag både i tarmen og andre steder i kroppen.

Andre faktorer som kan påvirke bakteriefloraen negativt er, som nevnt stress - følelsesmessig og fysisk (overdreven trening er også stress for kroppen), infeksjoner, betennelser og bakterie- eller soppovervekst i tarmen. Dette kan redusere tarmens reparasjonsevne. Det samme gjelder legemiddelbruk, inkludert antibiotika, NSAID's og steroider, samt inntak av mye sukker og/eller alkohol.

De vanligste antistoffene man tester for er IgA, IgG og IgE, hvor Ig står for Immunoglobulin. Dette er antistoffer som kroppen lager som forsvar mot noe den oppfatter som skadelig. Ved IgA- og IgG-reaksjoner snakker vi om intoleranser, men IgE-reaksjoner innebærer allergi.

 • IgA kan gi akutte slimhinnereaksjoner. Eksempler på symptomer: diare/løs avføring, kremting, rennende nese/øyne.
 • IgG kan gi reaksjoner fra 2-72 timer etter at du spiste matvaren du ikke tålte, og er dermed vanskeligere å oppdage. Eksempler på symptomer: hodepine, smerter i muskler/ledd, forstoppelse/diare og uren hud.
 • IgE-reaksjoner er lettere å avdekke, da det kan gi akutte symptomer som kløe, hevelse og rødming, samt alvorligere symptomer som pustevansker og blodtrykksfall kort tid etter inntak. Hos en lege kan en avdekke om en har allergier.

Intoleranser kan avdekkes ved eliminasjon og provokasjon eller rotasjonsdiett, men det kan være vanskelig å tolke symptomene kroppen gir.

Jeg samarbeider med EuBiotek om matintoleransetesting. Du kan lese mer om testene som benyttes på www.eubiotek.no/tester/matintoleranse. Til matintoleransetesten (IgA/IgG) tas en enkelt blodprøve ved et stikk i fingeren (kapillærprøve). Blodet påføres flere punkter på et kort, tørkes og sendes til laboratoriet. Matintoleransetesten tester fra 96-128 vanlige matvarer og inhalanter.

Oppfølging

Når testresultatet foreligger, kan du avtale time for gjennomgang av prøvesvar og forslag til tiltak. Ved å følge et elimineringsprogram basert på resultater fra matintoleransetesten, kan målet være at du skal kunne tåle det meste av maten din igjen. Du erstatter det du ikke tåler med annen næringsrik mat i en viss tid. Samtidig lærer du hvordan du kan gå frem for å reparere tarmen og gjenopprette et sunt miljø.

Bestill time

Ta kontakt for mer informasjon, bestilling av timer, gratis skriftlig symptomtest og evt. testmateriale. Konsultasjoner gjennomføres via skype/telefon. Dermed kan du motta veiledning fra hvor du vil, uten å bruke ekstra tid og penger på reising.

Priser

Kosthold for mer energi og overskudd

Du er i utgangspunktet frisk, men ønsker informasjon og råd om mat og relevante kosttilskudd i sammenheng med livsstil slik at du kan motiveres til å ta bedre valg og dermed oppnå bedre:

 • Energi og overskudd
 • Fordøyelse
 • Blodsukker
 • Immunforsvar
 • Vekt
 • Restitusjon

Alle disse punktene henger sammen. Det er vanskelig å nevne et punkt uten å samtidig si noe om de andre. Immunforsvaret er i stor grad avhengig av god tarmhelse. Maten du spiser påvirker fordøyelsen og din evne til å nyttiggjøre deg næringsstoffene. Det påvirker i høy grad energinivået ditt. Blodsukkerstigning med påfølgende insulinutskillelse etter et måltid med karbohydrater avgjør også hvorvidt du er i stand til å hente energi fra fettlagrene dine eller om du lagrer overskuddsenergien fra karbohydratene som fett.

Du vet best hva som eventuelt stresser deg. Kanskje er du en av de som ikke lar deg stresse av noe og i såfall kan du hoppe over dette avsnittet. Visste du at stress også påvirker fordøyelsen din? Stress påvirker produksjonen av mavesyre negativt. Kanskje har du for lite mavesyre og ikke for mye? Søvnmangel, giftstoffer i maten, mat du ellers ikke tåler, utfordrende relasjoner, hard, langvarig trening og mye annet er også stress for kroppen og dermed også fordøyelsen.

Det er også slik at lykkehormonet serotonin i stor grad faktisk produseres av nerveceller i tarmen og ikke i hjernen. En fornøyd tarm kan altså være med og påvirke hvordan du har det mentalt.

I en veiledningstime snakker vi om disse sammenhengene og hvordan du kan spise for å oppnå dine mål. Det fokuseres ikke på kaloritelling i forbindelse med eventuell vektnedgang og det tilbys ingen raske løsninger. Kanskje må du til og med prøve og feile litt før du finner ut hvordan akkurat du kan leve med jevn energi hele dagen og best mulig helse. Noen gjør alle endringer umiddelbart, mens andre kan trenge mer tid og gjøre endringer gradvis. Ingen er like og det tar vi hensyn til. Kanskje er det ikke så mye som skal til for å gjøre hverdagen din bedre.

Spis mindre, tren mer? Trening er kun mulig med påfyll av karbhydrater, før, under og etter? Det stemmer kanskje ikke for alle. Vi kan gjerne snakke om hvordan spise slik at du kan hente energi fra fettlagre uten å være avhengig av stadig påfyll av karbohydrater i forskjellige former. Det gjelder også for deg som ikke er overvektig.

 

Konsultasjoner

Når du har booket din første time får du tilsendt en bekreftelse av avatalen og et kartleggingsskjema. Dette fylles ut og returneres før første konsultasjon. Dette brukes til å gjøre en forhåndsanalyse av ditt kosthold og livvstil i sammenheng med din tilstand. Har du satt av tid til grundig utfylling av dette, så har vi det beste utgangspunkt for å snakke om veien videre under selve konsultasjonen.

Første konsultasjon varer opptil 90 minutter. Her gjennomgås også skjemaet som du fylte ut. Med utgangspunkt i din situasjon og dine mål legges det opp til endringer i et tempo som passer for deg.

Fokus under konsultasjonen

 • Fordøyelse; tarmhelse, næringsinntak, næringsopptak
 • Matvarevalg; mest mulig ren, ubearbeidet blodsukkervennlig mat
 • Livsstilsvalg; det er ikke bare maten som påvirker blodsukker og fordøyelse. Hvordan stress, søvnmangel og fysisk aktivitet påvirker helsen blir også viet oppmerksomhet.
 • Kosttilskudd for korrigering av ubalanser

Etter konsultasjonen får du på e-post

 • Oppsummering av samtalen
 • Informasjon og tips om matvarer og relevante tilskudd
 • Kom-igang-oppskrifter

Tester

Det kan være nyttig og motiverende å følge opp endringer ved at du tar prøver hos fastlege og eventuelt hos andre både før du starter med endringer og underveis.
Eventuelle utgifter til tester vil komme i tillegg til ernæringsterapi/kostholdsveiledning.

Matintoleranser

Kanskje er det mistanke om allergier og/eller matintoleranser som hindrer deg i å oppnå din beste helse. Dette kan avdekkes ved testing eller ved å fjerne matvarer over tid for så å forsiktig gjeninnføre disse. Les mer om matintoleranser.

Oppfølging

 • For motivasjon og fokus og for å kunne gjøre justeringer underveis
 • Gjennomgang av evt. prøvesvar
 • Via telefon/skype/SMS
 • Rabatt ved kjøp av pakke med flere konsultasjoner

Bestill time

Ta kontakt for bestilling av timer og evt. testmateriale. Konsultasjonene gjennomføres via telefon/skype. Dermed kan du motta veiledning fra hvor du vil, uten å bruke ekstra tid og penger på å reise.

Priser

KONSULTASJONER

Kr,-
Første konsultasjon ernæringsterapi 90 min 1.500,-
60 min konsultasjon 1200,-
30 min konsultasjon 600,-
15 min konsultasjon 300,-
   
Oppfølgingspakke 1  
3 konsultasjoner: 60 min +  30 min + 15 min 1900,-
Oppfølgingspakke 2  
6 konsultasjoner: 2 x 60 min + 2 x 30 min + 2 x 15 min 3.600,-
   
TESTER OG ANALYSER  
Test for matintoleranse  
Matintoleransetest EU Biotek. 96 matvarer IgG og IgA.  Inkludert test og forhåndssamtale.  3.700,-
Veiledning utfra testresultat kommer i tillegg  
Hårmineralanalyse  
Førstegangstest inkludert gjennomgang av testresultat 2.600.-
Re-test inkludert gjennomgang av testresultat 2.000.-
Kun hårmineralanalyse 1.500.-

 

Bestill time

Ta kontakt for bestilling av timer og testmateriale.

Andre tester kan også formidles.
Konsultasjoner foregår via telefon/skype/e-post/SMS.
Ved førstegangskonsultasjon ernæringsterapi mottar du et spørreskjema som du fyller ut og returnerer i forkant av konsultasjonen. Etter konsultasjonen får du på e-post: skriftlig oppsummering, matvarelister, tips til sammensetning av måltider og oppskrifter.

 

Etter en hårmineralanalyse får du med en rapport som inneholder personlige anbefalinger til matvarer og kosttilskudd som kan tas i en periode fra 2-4 mnd., frem til ny analyse.

Rabattkoder

Kosttilskuddene som anbefales etter en hårmineralanalyse kan bestilles hos Isblå.no. Koden MK102120 gir 5% rabatt. Oppgi Terapeutfylke Vestland og terapeut May-Britt Kolås Ernæringsterapi som terapeut ved utsjekk fra kasse.

Nettbutikken arnika.no/ gir deg 10% på alt ved bruk av rabattkoden 220305

 

 

 


TOP